Diakonissestiftelsen – historien

Diakonissestiftelsen i Danmark, grundlagt på Frederiksberg, har en rig historie og en inspirerende begyndelse. Dronning Louise, gift med Kong Christian IX, tog initiativet til at etablere denne institution, som blev bygget i 1863. Det første hospital var beliggende i et hus i Smallegade, og det blev samtidig hjemstedet for diakonissesøstrene.

En Pionér i Pleje og Omsorg

Prinsesse Louise opfordrede frk. Louise Conring til at tage på en uddannelsesrejse til diakonissehuse i Sverige, som allerede havde haft diakonisser i omkring 10 år, samt til Tyskland, hvor præsten Theodor Fliedner i 1836 havde grundlagt det første diakonissehus i Kaiserwerth. Efter hendes rejse blev Conring den første diakonisse og forstanderinde for stiftelsen. I 1876 flyttede stiftelsen ind i den første del af den nuværende bygning på Peter Bangs Vej.

Arkitekturen

Det klosterlignende kompleks pÃ¥ Peter Bangs Vej, tegnet af arkitekten Hans J. Holm, er et imponerende syn med sin trefløjede hospitalsbygning og karakteristiske kamtakker. I begyndelsen af 1920’erne tilføjede arkitekten Gotfred Tvede en ny fløj til komplekset, og i 1930’erne var det arkitekten Harald Gad, der stod bag yderligere udvidelser.

Historien om Pleje og Engagement

I 1984 lukkede Diakonissestiftelsens hospital, men stedet fortsætter med at leve videre som et vigtigt symbol på pleje, omsorg og engagement. Det er også en påmindelse om Dronning Louises vision og frk. Louise Conrings pionerånd.

Diakonissestiftelsen

Flere historiske bygninger på Frederiksberg: